Gary Chapman könyve alapján

Az 5 szeretetnyelv az egyik legnagyobb hatású könyvek egyike, amiket valaha a párkapcsolatokról írtak. A szerző több száz párral való munkája során meghatározott mintázatokat vett észre a kapcsolati konfliktusokban és tapasztalatait ebben a könyvben összegezte. 

A párkapcsolatok egyik leggyakoribb problémája, hogy felek „szeretettankjai” kiürülnek. A szerző (és számos más pszichológus szerint) a szeretet iránti igény egy alapvető emberi szükséglet. Amennyiben szeretettankunk fel van töltődve pozitívak, segítőkészek, elégedettek vagyunk, amikor viszont le van merülve, ingerlékenyek, sértődősek és együtt nem működők. Egymás szeretettankját akkor tudjuk feltölteni, ha olyan impulzusokat biztosítunk a másiknak, amiből ő szeretettnek érzi magát – azonban ezek az impulzusok nem mindenki számára ugyanazok. 5 fő szeretetnyelv létezik, és mindenkinél más mintázatba rendeződik, hogy melyik a domináns.  A szerző szerint rengeteg párkapcsolati probléma hátterében az áll, hogy a felek nem ismerik fel a másik szeretetigényét és szeretetnyelvét és nem tudják kölcsönösen feltölteni egymás szeretettankját. Szeretet hiányában a felek ingerlékenyebbé válnak egymásra, megjelenik a „nem szeret a párom” érzése valamint frusztráltnak érezhetikmagukat, amiért nem sikerül megfelelően szeretni párjukat. Ilyen környezetben pedig a legkisebb probléma is hatalmas veszekedéssé fajulhat ami folyamatosan rombolja a kapcsolatot.  Ha felismerjük a másik fél szeretnyelvét és ezen a nyelven szólunk hozzá, és ő is hozzánk, akkor tankjaink feltöltődnek és kapcsolatunk kellően erőssé válik a problémákkal való megküzdéshez.

szeretetnyelv, Chapman

De mi is ez az öt szeretetnyelv?

1. Elismerő szavak

Rengetegen alábecsülik a párjuknak mondott elismerő szavak fontosságát, pedig mind a nők, mind a férfiak számára fontos a visszajelzés és megerősítés. Az elismerő szavak azonban nem a hazugságot és nem az odadobott üres bókokat jelentik, hanem azt, amikor valójában a párunkat dicsérjük meg. Az első kettőn érződik, hogy nem gondoljuk őszintén őket és erősítés helyett csak rombolják a kapcsolatot. Az elismerő szavak kifejezhetik a szeretet, a büszkeséget és a tetszést a párunk iránt, vagy az afelett érzett örömöt, hogy milyen jó, hogy megoszthatjuk vele a mindennapjainkat. 

2. Minőségi idő

A minőségi  idő napjaink párkapcsolataiból gyakran hiányzik, hiszen dolgozunk, végezzük a háztartási teendőket, esetleg ott a gyereknevelés, a két fél saját életének, baráti körének és hobbijának fenntartása. Gyakran a kapcsolat az utolsó dolog amire időt szánunk, hiszen bizonyos hosszúságú idő után „alapvetőnek” érezzük a meglétét. Megfelelő minőségi idő hiányában azonban a kapcsolat elsorvadhat. A minőségi idő olyat kell, hogy jelentsen amikor a felek egymásra koncentrálnak és egy közösen élvezett, mindkettejüket gazdagító tevékenységet végeznek – az esti, fáradt tévénézés általában nem számít minőségi időnek.

3. Ajándékozás

Az ajándékozás, mint szeretetnyelv, a másik fontosságának a kifejezése, már régóta megtalálható a kultúrában, gondoljunk csak a nőknek adott rózsára, vagy a kendőjüket a lovagjuknak átadó középkori hölgyekre. Az ajándékozásnak szintén személyesnek kell lennie, koncentrálva párunk igényeire és személyiségére. Az olyan ajándékok, amiket csak magáért az az ajándékozás gesztuásért vettünk, párunk számára idegenek, haszontalanok lesznek, és csak ellentétes hatást fognak elérni. Az ajándékozásban nem az ár számít, hanem az odafigyelés, egy saját készítésű ajándék sokkal nagyobb örömet okozhat, mint egy drága, új, sokadik táska. Természetesen fontos a mérték megtartása: a mindennapos ajándékozást nem lehet sokáig fenntartani, valamint a megajándékozott félben irreális elvárásokat kelthet. Azonban heti egy ajándék már bőven elegendő lehet a kapcsolat minőségének emelésére.

4. Szívességek

A szívességek voltaképpen az ajándékok változatai, ám itt valamilyen tettet ajándékozunk a párunknak. Vacsorafőzés mire megjön, összepakolás helyette, a másnapi ruhájának összekészítése és így tovább. Egy-egy ilyen gesztus rendkívül jól tud esni a másik félnek, mert a szeretet, törődés és gondoskodás hangulatát árasztja. Itt is fontos a mértékletességre való odafigyelés, ne kezdjük azzal a kapcsolatot, hogy mindent megcsinálunk a párunk helyett, mivel ez egy idő megszokáshoz, és torz, alá-fölérendelt kapcsolathoz vezethet. 

5.  Testi érintés

A testi érintés a legősibb szeretetnyelv, amely még az állatok párválasztásában is fontos szerepet játszik. A testi érintésbe az egyszerű kézfogástól a szexig rengeteg gesztus tartozik. Sokan esnek abba hibába, hogy a testi kontaktust egy kapcsolatban csakis az erotikus kapcsolódásra csökkentik – csók és szex központúsággal  – de az egyszerűbb gesztusok, mint az ölelés, vagy a simogatás is rengeteg szeretetet képesek kifejezni.

Hogyan javíthatunk a kapcsolatunkon a könyv tanácsainak felhasználásval? Próbáljuk meg párunkkal közösen megtalálni szeretetnyelveinket, kísérletezzünk azzal, hogy mi esik jól nekünk a legjobban,gondoljunk vissza, hogy társas kapcsolatainkban milyen gesztusoknak örülünk legjobban. Ha pedig megtaláltuk, igyekezzünk rutniként beeépíteni életünkbe, hogy rendszeresen szólaljunk meg párunk szeretetnyelvén – az eredmények meghálálják az erőfeszítést.